Free SAT II Physics Practice Questions with Solutions
DC Electric Circuits

Physics Problems with Solutions
SAT Physics Practice Questions
Forces in Physics, tutorials and Problems with Solutions
Linear Momentum and Collisions
Vectors
Motion Examples an Problems with Solutions
Optics Tutorials, Examples and Questions with Solutions.
Projectiles in Physics
Electrostatic
Examples and Problems in Magnetism and Electromagnetism
Interactive Physics HTML5 applets

Custom Search



Sat Physics subject questions on DC electric circuits with detailed solutions, similar to the questions in the SAT test are presented. Answers at the bottom of the page and also detailed solutions and explanations
The circuit below is related to questions 1 and 2. V is the e.m.f of the battery, 2R and R are resistors such that the resistance of 2R is double the resistance of R.
electric circuit
Fig1. - Electric Circuit Questions 1 and 2.

  1. The voltage across resistor R above is given by

    A) 3V

    B) V/3

    C) V

    D) V/4

    E) V/2
  2. If W is the amount of heat generated during 10 seconds in resistor R included in the circuit in figure 1 above, what would be the amount of heat generated across the same resistor during 20 seconds if V is doubled?

    A) W

    B) 2W

    C) 4W

    D) 8W

    E) 80W
  3. What is the equivalent resistance between points A and B in the circuit below?
    electric circuit series / parallel

    A) 0.5 R

    B) R

    C) 2 R

    D) 3 R

    E) 4 R
  4. Find resistance x, in the circuit below, so that the power generated across resistor x is 80% of the total power across resistors R and x?
    electric circuit power

    A) 100 Ω

    B) 200 Ω

    C) 400 Ω

    D) 600 Ω

    E) 800 Ω


  5. Two resistors R1 and R2 such that R2 = 3 R1 are in parallel. What is the ratio of the power generated across R1 to the power generated across R2?

    A) 1

    B) 9

    C) 3

    D) 1 / 3

    E) 1 / 9
  6. What is the equivalent capacitance between points A and B?
    electric circuit capacitors

    A) C / 2

    B) C

    C) 2 C

    D) 3 C

    E) 4 C
  7. If 20 Joules of heat is produced across a resistor R during 50 seconds, what amount of heat is produced across the same resistance during 100 seconds if the current across it is doubled?

    A) 10 J

    B) 20 J

    C) 40 J

    D) 80 J

    E) 160 J
  8. Which of the following is true about electric energy?

    A) It is stored in resistors.

    B) It cannot be stored at all.

    C) It is stored in capacitors.

    D) It is stored in conducting wires.

    E) None of the above.
  9. Once the switch S1 is closed in the circuit below, which of the following is true about the current through the resistor R1?
    charging capacitor

    A) It increases from 0 to V / R1.

    B) It decreases from V / R1 to 0.

    C) It stays constant and equal to V / R1.

    D) It stays constant and equal to (1/2)( V / R1).

    E) It stays constant and equal to 0.
  10. Which of the following is true about the circuit below if R2 > R3?

    electric circuit parallel resistors

    I) The current across R1 is larger than the current across R2
    II) The voltage across R3 is equal to the voltage across R2
    III) The current across R2 is larger than the current across R3

    A) I) and II) only

    B) II) only

    C) III) only

    D) I) only

    E) I) II) and III)

Answers to the Above questions

  1. B
  2. D
  3. C
  4. E
  5. C
  6. B
  7. E
  8. C
  9. B
  10. A



Physics Problems with Solutions -- Motion -- Forces in Physics, tutorials and Problems with Solutions --
Linear Momentum and Collisions -- Electrostatic -- Practice Tests Questions -- Vectors -- projectiles in Physics
Examples and Problems in Magnetism and Electromagnetism -- Optics Tutorials, Examples and Questions with Solutions.
-- Interactive Physics HTML5 applets


Author - e-mail


Updated: 26 September 2015

Copyright © 2012 - 2015 - All rights reserved