Free SAT II Physics Practice Questions with Solutions
Electric Fields and Forces

Physics Problems with Solutions
SAT Physics Practice Questions
Forces in Physics, tutorials and Problems with Solutions
Linear Momentum and Collisions
Vectors
Motion Examples an Problems with Solutions
Optics Tutorials, Examples and Questions with Solutions.
Projectiles in Physics
Electrostatic
Examples and Problems in Magnetism and Electromagnetism
Interactive Physics HTML5 applets

Custom Search



Sat Physics subject questions on electric fields and forces with detailed solutions, similar to the questions in the SAT test are presented. Answers at the bottom of the page.

  1. If vector F is the force between two charges q1 and q2, then what is the force between the charges 2q1 and -3q2 located at the same position as q1 and q2 respectively?

    A) F

    B) 6 F

    C) - F

    D) - 6 F

    E) 2 F
  2. 36 J is used to move a 3 coulombs through a potential difference of V. What is V?

    A) 1/12 v

    B) 12 v

    C) 78 v

    D) 39 v

    E) 33 v
  3. electric field
    Fig1. - Electric Field On Perpendicular Bisector.
    What is the direction of the electric field at point M due to the charges q and -2q at point A and B such that M is a point on the perpendicular bisector of AB and charge q is negative?

    electric field - Select Answer

  4. electric field
    Fig3. - Work by Electric Field.
    What is the work done by the electric field E (assumed constant and present everywhere) to move charge q, starting from point A, along path ABCD as shown in figure 3?

    A) q E d

    B) 3 q E d

    C) 0

    D) 2 q E d

    E) 4 q E d
  5. The potential difference is defined as a measure of

    A) work done per unit charge

    B) Force per unit charge

    C) power per unit charge

    D) electric field per unit charge

    E) electric current
  6. Which of the following is correct about a closed electric circuit including a battery and a resistor?

    A) charges move through the circuit because the resistor supplies energy.

    B) charges move through the circuit because the battery maintains an electric potential difference across the ends of the external circuit.

    C) charges move because they are supplied by the battery.

    D) charges move through the circuit because they can acquire kinetic energy from the resistor.

    E) None of the above is correct.
  7. What is the work done on 5 electrons moving through a uniform electric field from a potential of 0 volts to a potential of 10 millivolts. The movement is parallel to the electric field. ( charge of electron = - 1.6 × 10-19 C)

    A) - 8 × 10-18 J

    B) -1.6 10-19 J

    C) - 8 × 10-21 J

    D) 3.125 × 1017 J

    E) 3.125 × 1019 J
  8. The unit volt is defined as

    A) 1 joule / coulomb

    B) 1 coulomb / second

    C) 1 meter / coulomb

    D) 1 newton / coulomb

    E) 1 coulomb / joule
  9. Two large metallic plates of the same size are connected each to the terminals of a battery. The distance between the plates is uniform and equal to 1 cm. What is the intensity of the electric field between the plates if the potential difference between the terminals of the battery is equal to 10 volts?(The electric field between the plates is assumed uniform)

    A) 10 v/m

    B) 0.1 v/m

    C) 11 v/m

    D) 9 v/m

    E) 1000 v/m
  10. The electric field at a distance r from a charge Q is equal to E. What is the electric field at a distance 2 r from a charge 2 Q?

    A) E

    B) 2 E

    C) E / 2

    D) 4 E

    E) E / 4

Answers to the Above questions

  1. D
  2. B
  3. C
  4. D
  5. A
  6. B
  7. C
  8. A
  9. E
  10. C



Physics Problems with Solutions -- Motion -- Forces in Physics, tutorials and Problems with Solutions --
Linear Momentum and Collisions -- Electrostatic -- Practice Tests Questions -- Vectors -- projectiles in Physics
Examples and Problems in Magnetism and Electromagnetism -- Optics Tutorials, Examples and Questions with Solutions.
-- Interactive Physics HTML5 applets


Author - e-mail


Updated: 26 September 2015

Copyright © 2012 - 2015 - All rights reserved