Free SAT II Physics Practice Questions with Solutions
Graphical Analysis of Motion

Physics Problems with Solutions
SAT Physics Practice Questions
Forces in Physics, tutorials and Problems with Solutions
Linear Momentum and Collisions
Vectors
Motion Examples an Problems with Solutions
Optics Tutorials, Examples and Questions with Solutions.
Projectiles in Physics
Electrostatic
Examples and Problems in Magnetism and Electromagnetism
Interactive Physics HTML5 applets

Custom Search



Sat Physics subject questions on graphical analysis of motion with detailed solutions, similar to the questions in the SAT test are presented. Answers at the bottom of the page.

    Question 1 to 4 refer to the displacement vs time below.

    displacement vs time
    Fig1. - Displacement versus time.
  1. The graph of the position x versus time t of a moving object is shown in figure 1 above . On which time interval(s) is the velocity of the moving object equal to zero?

    A) (0 , 1)

    B) (1 , 4)

    C) (4 , 6)

    D) (6 , 9)

    E) (9 , 11)
  2. The graph of the position x versus time t of a moving object is shown in figure 1 above . At what time was the object furthest from the origin (x = 0)?

    A) t = 1 s

    B) t = 4 s

    C) t = 6 s

    D) t = 9 s

    E) t = 11 s
  3. The graph of the position x versus time t of a moving object is shown in figure 1 above . Over which time interval(s) was the object moving in the negative direction?

    A) (6 , 11)

    B) (0 , 1)

    C) (1 , 4)

    D) (4 , 11)

    E) (4 , 9)
  4. The graph of the position x versus time t of a moving object is shown in figure 1 above . Over which time interval(s) was the object moving in the positive direction?

    A) (0 , 1) and (9 , 11)

    B) (0 , 6)

    C) (1 , 4) and (6 , 11)

    D) (0 , 4) and (4 , 9)

    E) (0 , 11)
    Question 5 to 10 refer to the displacement vs time below.

    velocity vs time
    Fig2. - Velocity versus time.
  5. The graph of the velocity v versus time t of a moving object is shown in figure 2 above. What is the total displacement from t = 0 to t = 9 seconds?

    A) -2.5 m

    B) 2.5 m

    C) 0 m

    D) 9 m

    E) 15 m
  6. The graph of the velocity v versus time t of a moving object is shown in figure 2 above. What is the total distance covered by the object from t = 0 to t = 9 seconds?

    A) 9 m

    B) 5 m

    C) 7.5 m

    D) 30 m

    E) 15 m
  7. The graph of the velocity v versus time t of a moving object is shown in figure 2 above. What is the average velocity over the interval t = 0 to t = 9 seconds?

    A) 0.6 m/s

    B) 0 m/s

    C) 5 m/s

    D) 1.5 m/s

    E) 9 m/s
  8. The graph of the velocity v versus time t of a moving object is shown in figure 2 above. What is the average speed over the interval t = 0 to t = 9 seconds?

    A) 1.7 m/s

    B) 9 m/s

    C) 5 m/s

    D) 7.5 m/s

    E) 15 m/s
  9. The graph of the velocity v versus time t of a moving object is shown in figure 2 above. Over which time interval(s) was the object accelerating uniformly?

    A) (6 , 9)

    B) (4 , 6)

    C) (3 , 4) and (6 , 7)

    D) (0 , 1) and (7 , 9)

    E) (0 , 9)
  10. The graph of the velocity v versus time t of a moving object is shown in figure 2 above. Over which time interval(s) was the acceleration of the object equal to zero?

    A) (1 , 4)

    B) (4 , 7)

    C) (1 , 4)

    D) (6 , 9)

    E) (1 , 3) and (4 ,6)
    Question 11 to 12 refer to the displacement vs time below.

    acceleration vs time
    Fig3. - Acceleration versus time.
  11. The graph of the acceleration v versus time t of a moving object is shown in figure 3 above. Over which time interval(s) was the object accelerating uniformly?

    A) (0 , 9)

    B) (0 , 2)

    C) (2 , 4)

    D) (2 , 9)

    E) (4 , 8)
  12. The graph of the acceleration v versus time t of a moving object is shown in figure 3 above. Over which time interval(s) was the object decelerating uniformly?

    A) (0 , 2)

    B) (2 , 4)

    C) (8 , 9)

    D) (4 , 8)

    E) (2 , 9)

Answers to the Above questions

  1. B
  2. D
  3. E
  4. A
  5. C
  6. E
  7. B
  8. A
  9. C
  10. E
  11. B
  12. D



Physics Problems with Solutions -- Motion -- Forces in Physics, tutorials and Problems with Solutions --
Linear Momentum and Collisions -- Electrostatic -- Practice Tests Questions -- Vectors -- projectiles in Physics
Examples and Problems in Magnetism and Electromagnetism -- Optics Tutorials, Examples and Questions with Solutions.
-- Interactive Physics HTML5 applets


Author - e-mail


Updated: 26 September 2015

Copyright © 2012 - 2015 - All rights reserved