SAT II Physics Practice Questions with Solutions
Vectors

Physics Problems with Solutions
SAT Physics Practice Questions
Forces in Physics, tutorials and Problems with Solutions
Linear Momentum and Collisions
Vectors
Motion Examples an Problems with Solutions
Optics Tutorials, Examples and Questions with Solutions.
Projectiles in Physics
Electrostatic
Examples and Problems in Magnetism and Electromagnetism
Interactive Physics HTML5 applets

Custom Search



Sat Physics subject questions on vectors similar to the questions in the SAT test are presented. Answers at the bottom of the page with also detailed solutions and explanations included.

  1. Which of the following is represented by a vector?

    I) velocity    II) speed    III) displacement    IV) distance     V) force    VI) acceleration

    A) I only

    B) III and IV only

    C) I , III, V and VI

    D) III, V and VI only

    E) None
  2. Which of the following is not represented by a vector?

    I) mass    II) electric field    III) magnetic field    IV) current     V) voltage    VI) work

    A)I , IV, V and VI

    B) II and III

    C) All

    D) I , IV and V only

    E) I and IV only
  3. A and B are vectors with angle θ between them such that 0 < θ < 90°. If | A |, | B | and | A + B | are the magnitudes of vectors A, B and A + B respectively, which of the following is true?

    A) | A + B | > | A | + | B |

    B) | A + B | = | A | + | B |

    C) | A + B | = √(| A |2 + | B |2)

    D) | A + B | < √(| A |2 + | B |2)

    E) | A + B | < | A | + | B |
  4. Which of the following is a unit vector in the same direction as vector A = 3 i - 4 j, where i and j are the unit vector along the x and y axis respectively?

    A) (3/5) i + (4/5) j

    B) (9/5) i - (16/5) j

    C) (3/5) i - (4/5) j

    D) - (3/5) i + (4/5) j

    E) (3/25) i - (4/25) j
  5. If A and B are vectors, then A ·( A × B ) =

    A) | A | 3

    B) 0

    C) | A | 2

    D) 1

    E) | A |
  6. Vector U has a magnitude of 3 and points Northward. Vector V has a magnitude of 7 and points Eastward. | U + V | is the magnitude of vector U + V . Which of the following is true?

    A) | U + V | > 10

    B) | U + V | = 10

    C) | U + V | = √58

    D) | U + V | = √10

    E) | U + V | = 4
  7. Given vectors U = 2 i + 2j and V = 2i - 2j. What angle does the vector U - V make with the positive x - axis?

    A) 0 °

    B) 45 °

    C) -90 °

    D) 90 °

    E) -45 °
  8. Two forces F1 and F2 are used to pull an object. The angle between between the two forces is θ. For what value of θ is the magnitude of the resultant force equal to √(|F1|2 + |F2|2)

    A) 90 °

    B) 135 °

    C) 45 °

    D) 180 °

    E) 0 °
  9. Two forces F1 = 3i + bj and F2 = 9i + 12j act on the same object.(i and j are the unit vector along the positive x-and y- axes). For what value of b will the magnitude of the resultant force be minimum?

    A) 0

    B) - 12

    C) 9

    D) - 10

    E) 4
  10. Find m so that the vectors A = 5 i - 10 j and B = 2 m i + (1 / 2) j are parallel.

    A) 5

    B) - 40

    C) 8

    D) - 1 / 8

    E) - 5

Answers to the Above questions

  1. C
  2. A
  3. E
  4. C
  5. B
  6. C
  7. D
  8. A
  9. B
  10. D



Physics Problems with Solutions -- Motion -- Forces in Physics, tutorials and Problems with Solutions --
Linear Momentum and Collisions -- Electrostatic -- Practice Tests Questions -- Vectors -- projectiles in Physics
Examples and Problems in Magnetism and Electromagnetism -- Optics Tutorials, Examples and Questions with Solutions.
-- Interactive Physics HTML5 applets


Author - e-mail


Updated: 26 September 2015

Copyright © 2012 - 2015 - All rights reserved