Free SAT II Physics - Waves - Solutions

Physics Problems with Solutions
SAT Physics Practice Questions
Forces in Physics, tutorials and Problems with Solutions
Linear Momentum and Collisions
Vectors
Motion Examples an Problems with Solutions
Optics Tutorials, Examples and Questions with Solutions.
Projectiles in Physics
Electrostatic
Examples and Problems in Magnetism and Electromagnetism
Interactive Physics HTML5 applets

Custom Search



Solutions to Sat Physics subject questions on waves with detailed explanations.

  1. How long does it take a wave of frequency 0.2 Hz and wavelength 2 m to travel along a rope of length 4 m?

    A) 2 s

    B) 8 s

    C) 0.8 s

    D) 0.4 s

    E) 10 s

    Solution - Explanations


    Let the wavelength be λ, frequency f and wave velocity v

    λ = v T = v / f

    v = f λ = 0.2 (2) = 0.4 m/s

    time = length / velocity = 4 m / 0.4 m/s = 10 s
  2. What is the frequency of a pendulum that swings at the rate of 45 cycles per minute.

    A) 0.75 Hz

    B) 1.3 Hz

    C) 45 Hz

    D) 2700 Hz

    E) 60 Hz

    Solution - Explanations


    1 minute = 60 seconds

    frequency = number of cycles / total time = 45 / 60 = 0.75 Hz


  3. What is the wavelength of a wave of velocity 10 m/s and frequency 200 Hz?

    A) 2000 m

    B) 20 cm

    C) 0.05 m

    D) 0.05 cm

    E) 5 mm

    Solution - Explanations


    wavelength = λ, velocity = v = 10 , frequency = f = 200

    λ = v / f = 10 / 200 = 0.05 m


  4. A standing wave is produced along a string of 100 cm whose ends are fixed. What is the wavelength of the wave if there are 3 nodes between the fixed ends of the string?

    A) 300 cm

    B) 40 cm

    C) 20 cm

    D) 50 cm

    E) 33.3 cm

    Solution - Explanations


    n = total number of nodes = 3 + 2 (fixed ends do not move and are counted as nodes)

    wavelength = λ length of string = L = 100 cm

    L = (5 - 1) (λ / 2)

    Hence λ = 2 L / 4 = 50 cm
  5. A train arriving at a station, at 40 km/hr, whistles at a frequency of 600 Hz. What frequency will you hear if you were at that station?(speed of sound in air is 340 m/s)

    A) 537

    B) 680 Hz

    C) 340

    D) 600

    E) 720

    Solution - Explanations


    Since the train is moving, the frequency that you one will hear at the station will change due to Doppler effect.

    let fs = frequency of the whistle = 600 Hz, Vs = speed of sound in air = 340 m/s, and Vt = speed of the train = 40 m/s.

    The frequency that will be heard = (Vs / (Vs - Vt)) fs = ( 340 / (340 - 40))600 = 680 Hz
  6. The frequencies recorded at a fixed point of the sound of an ambulance sirene are f1 while the ambulance is approaching the fixed point and f2 while it is moving away from the same point. If Vs is the speed of sound in air, which of the formulas below may be used to find the speed Va of the ambulance?

    A) Va = Vs ( f1 / (f1 + f2) )

    B) Va = Vs (f1 + f2) / (f1 - f2)

    C) Va = Vs (f1 + f2) / (f1 + f2)

    D) Va = Vs (f1 - f2) / (f1 + f2)

    E) Va = Vs (f1/(f1 - f2))

    Solution - Explanations


    Let f0 be the frequency of the siren at the source and Vs the sound speed in air. Due to Doppler effects, the frequencies f1 and f2 are given by

    f1 = f0 * Vs / (Vs - Va) (ambulance approaching fixed point) (1)

    f2 = f0 * Vs / (Vs + Va) (ambulance moving away from fixed point) (2)

    equation (1) gives: Vs f0 = f1 (Vs - Va)

    equation (2) gives: Vs f0 = f2 (Vs + Va)

    Combining the above, we can write

    f1 (Vs - Va) = f2 (Vs + Va)

    expand: f1 Vs - f1 Va = f2 Vs + f2 Va

    solve for Va: Va = Vs (f1 - f2) / (f1 + f2)


  7. A string of length L is stretched out with a tension T. What happens to the velocity of the wave travelling down the string if the tension is quadrupled?

    A) The velocity is multiplied by 2

    B) The velocity is multiplied by 1 / 2

    C) The velocity is multiplied by 4

    D) The velocity is multiplied by 1 / 4

    E) The velocity does not change

    Solution - Explanations


    Let v be the velocity for tension T and μ be the linear mass density.

    The velocity v is given by : v = √(T/μ)

    Let us quadruple T and find the new velocity: v2 = √(4 T/μ) = 2 √(T/μ) = 2 v

    The velocity doubles
  8. Which of the following statements is NOT correct?

    A) Sound travelling through air is an example of a longitudinal wave.

    B) Water waves may be considered as longitudinal and transverse waves

    C) In a longitudinal wave, particles move in a direction parallel to the motion of the wave

    D) In a transverse wave, particles move in a direction perpendicular to the motion of the wave

    E) Electromagnetic waves cannot propagate in vacuum (empty space)

    Solution - Explanations


    All statements are correct except E). Electromagnetic waves propagates in vacuum.
  9. If the square of the period of a simple pendulum is plotted against the length of pendulum, the graph obtained is

    A) a horizontal line

    B) a vertical line

    C) a parabola

    D) a line through the origin with positive slope

    E) a line through the origin with negative slope

    Solution - Explanations


    If L is the length of the pendulum, the formula for the period of the pendulum is given by.

    T = 2π √(L/g) , g = 10 m/s2

    square both sides: T 2 = 4 π2 L / g

    T 2 varies linearly with L and the graph of T 2 as a function of L is a line through the origin with positive slope.
  10. A string, with fixed ends, of length 3 m vibrates as the third harmonic with 60 complete vibrations in 10 seconds. Find the speed of of this wave.

    A) 1 / 6 m/s

    B) 12 m/s

    C) 6 m / s

    D) 18 m / s

    E) 4 m / s

    Solution - Explanations


    There is a total of 4 nodes for the third harmonic. If L (= 3 m) is the length of the string, the relationship between L and the wavelength λ is given by

    L = (4 - 1)( λ / 2)

    which gives λ = 2 L / 3 = 6 / 3 = 2 m

    T = 10 / 60 = 1 / 6 s

    λ = v T which gives v = λ / T = 2 / (1 / 6) = 12 m/s

Answers to the Above questions

  1. E
  2. A
  3. C
  4. D
  5. B
  6. D
  7. A
  8. E
  9. D
  10. B



Physics Problems with Solutions -- Motion -- Forces in Physics, tutorials and Problems with Solutions --
Linear Momentum and Collisions -- Electrostatic -- Practice Tests Questions -- Vectors -- projectiles in Physics
Examples and Problems in Magnetism and Electromagnetism -- Optics Tutorials, Examples and Questions with Solutions.
-- Interactive Physics HTML5 applets


Author - e-mail


Updated: 26 September 2015

Copyright © 2012 - 2015 - All rights reserved